Select a language

Een boek van: DOLPH KESSLER FOTOGRAFIE | MICHIEL DRIEBERGEN, KEES VAN RUYVEN, RUUD MEIJ ESSAYS | HERMAN ZONDERLAND KAARTENBIJLAGE

Lviv, vroeger Leopolis, Lemberg, Lwów en Lvov geheten, is één van de mooiste steden van Europa, maar lag jarenlang verstopt achter het IJzeren Gordijn in Oekraïne. Het is een stad waar Hitler en Stalin vrij spel kregen en de Midden-Europese cultuur systematisch is verwoest. De meeste bewoners werden verdreven of vermoord. Toch bleven de gebouwen wonderwel gespaard.

Wat doet zo’n verleden van grootse bloei en gruwelijke neergang met een stad, hoe gaan de huidige bewoners met die erfenis om?

Documentair fotograaf Dolph Kessler dringt met zijn foto’s diep in het Lviv van nu door. Journalist Michiel Driebergen, stedenbouwkundige Kees van Ruyven en filosoof Ruud Meij gaan in drie boeiende essays in op de geschiedenis, het heden en de toekomst van Lviv. Herman Zonderland maakte een unieke kaartenbijlage. Samen maakten zij dit boek tot een liefdesverklaring aan deze onontdekte parel in het midden van Europa.

De auteurs

DOLPH KESSLER (Amsterdam, 1950) studeerde stedenbouwkunde in Delft. Hij was planoloog, wethouder van Leeuwarden en ondernemer. Sinds 2006 is hij documentair fotograaf. Van 2003 tot 2006 volgde hij de Foto Academie Amsterdam. Hij levert regelmatig foto’s aan verschillende tijdschriften en kranten. Behalve als fotograaf van de ‘condition humaine’ (de moderne mens in de hedendaagse samenleving) is hij landschapsfotograaf en gefascineerd door de betekenissen die aan het landschap en de natuur gegeven worden.
Bij uitgever d’Jonge Hond verscheen eind 2009 het fotoboek Art Fairs. Voor dit project heeft hij drie jaar gefotografeerd op de grote internationale kunstbeurzen. Met een selectie van foto’s uit dit boek won hij in Nederland de eerste prijs in de categorie kunst, cultuur en entertainment bij de Zilveren Camera 2009.
In opdracht van derden verschenen ondermeer de volgende fotoboeken: Palingvissers en
Palingrokers (2007); Tussen Dokkum en de zee (2009) en Een leven lang kunst (2011).
Via zijn uitgeverij Mauritsheech Publishers publiceert hij in eigen beheer fotoboeken, deels in een beperkte oplage, bv Tristan da Cunha (2007), South Atlantic Ocean (2008) en Nome (2009). Het fotoboek De Noordzee rond (2012) is het eerste in eigen beheer uitgegeven boek in een hoge oplage. Ook het fotoboek ‘Lviv, stad van paradoxen’ wordt in eigen beheer uitgebracht.

MICHIEL DRIEBERGEN (Lelystad, 1980) is journalist en radiomaker. Hij werkte twaalf jaar lang op de redactie van verschillende radioprogramma’s van de Nederlandse nieuwszender Radio 1. In die jaren maakte hij talloze reizen door oost- en zuidoost-Europa. Sinds 2010 woont hij ieder jaar vier maanden in Lviv, waar hij niet alleen radioreportages maakt maar ook schrijft voor Nederlandse kranten en tijdschriften. Sinds 2014 is hij fulltime correspondent Midden-Europa voor verschillende Nederlandse media. Zijn focus ligt op Polen en Oekraïne.

KEES VAN RUYVEN (Amsterdam 1948) is stedenbouwkundige en werkte ruim dertig jaar als regisseur voor de gemeente Amsterdam aan de ontwikkeling en transformatie van grote stedelijke gebieden, waaronder het nieuwe waterfront van Amsterdam. Daarna begon hij voor zichzelf als adviseur en initiatiefnemer van projecten die een creatieve impuls geven aan stadsbuurten. Een aantal jaren verbleef hij in Nicaragua om te werken aan de wederopbouw van het centrum van de hoofdstad Managua dat door een aardbeving was verwoest. Hij schreef boeken over stedelijke ontwikkeling en is gastdocent aan verschillende universiteiten. Als bestuurder van diverse stichtingen vervult hij een maatschappelijke rol.

RUUD MEIJ (Nijmegen, 1954) is verbonden aan de Universiteit voor Humanistiek te Utrecht en stichtte samen met Frans Geraedts en Leonard de Jong Governance & Integrity en Philosophers at Work. Hij voert anti-corruptie en integriteitsprogramma’s uit bij de overheid, onderwijs en zorginstellingen in Nederland, België en Oekraïne (Lviv).
Ruud Meij droeg bij aan verschillende publicaties, w.o. ‘Handboek Integriteit’, de bundel ‘Morele oordeelsvorming en de integere organisatie’, ‘Goed werk’ en ‘OR en integriteit’.

HERMAN ZONDERLAND (Ovezande, 1979) is stedenbouwkundige bij de gemeente Amsterdam. Hij werkt op het grensvlak van stedenbouw en openbare ruimte. Daarnaast heeft hij een passie voor grafische vormgeving. Met het motto: ‘You always need a border to be able to unite’ studeerde hij in 2011 af op zijn project ‘Hometown Glory’ over de ‘muur’ tussen Israël en de Westbank.

Anderen over het boek

Een geweldig, echt heel mooi boek” – Pieter Waterdrinker

Als er een vijand voor Lvov stond, betekende dat alarm toestand voor de rest van Europa” – Karl Schlögel

Een ontroerend boek; ik ben nu eindelijk in Lviv geweest, grensstad tussen Oost en West” – Chris Kijne

KAARTENBIJLAGE

Herman Zonderland maakte een unieke kaartenbijlage bij Lviv, Stad van Paradoxen, Negen kaarten tonen de positie van Lviv en de regio Galicië, vanaf de stichting van de stad tot nu. 
Zie deze preview! De kaart uit het jaar 1939, toen Lviv bestuurd werd door Polen.

Nieuws

zaterdag 27 december
Vier sterren in NRC Handelsblad!
Vandaag schrijft Michel Krielaars, Chef Boeken van NRC Handelsblad en oud-correspondent in Moskou een lovende recensie over Lviv, Stad van Paradoxen. Vier sterren!

'Een schitterend fotoboek toont de vele kanten van Lviv, maar vooral het streven naar een moderne, op Europa gerichte wereld.'

'Na het lezen en bekijken van dit mooie fotoboek heb je dan ook maar één wens: onmiddellijk op de trein springen om naar Lviv te gaan.'

De recensie lezen via Blendle of via NRC.NL

Specificaties Lviv, Stad van Paradoxen

256 bladzijden, 29 x 23 cm,  hardcover 
150 foto’s van Dolph Kessler 3 essays geschreven door Michiel Driebergen, Kees van Ruyven en Ruud Meij 
10 kaarten van Herman Zonderland
Prijs: 35 euro. Mauritsheech Publishers in samenwerking met Apriori Publishers Lviv ISBN 978-90-821873-1-1

Dit is een website van Michiel Driebergen en Dolph Kessler
Contact: vriendenvanlviv@gmail.com +31(0) 61528 5588

Teksten op deze pagina: Michiel Driebergen en Dolph Kessler (c) 2014
Webontwerp: Studio Beeldstern Techniek: Content Power (c) 2014